0 Vergelijken

BPA, wat is dat?

U heeft er vast al wel van gehoord, de stof Bisfenol A. Een chemische stof waar iedereen dagelijks mee in aanraking komt. Bij een lage dosering kan de stof al zorgen voor gezondheidsproblemen. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) is daarom druk bezig om onderzoek te doen naar de gezondheidsrisico’s van deze stof.

kassarol-bpa-vrij.png

Wat is Bisfenol A?

Bisfenol A, ook wel afgekort als BPA is een van de meest geproduceerde chemicaliën ter wereld. Het is een synthetische organische verbinding en wordt voornamelijk gebruikt om diverse soorten kunststoffen te maken zoals polycarbonaat plastic en epoxyhars. Polycarbonaat plastic is een harde en transparante plastic soort wat voornamelijk gebruikt wordt in drinkflessen, broodtrommels en plastic bestek. Epoxyhars is een coating wat gebruikt wordt voor medische hulpmiddelen, lijm, verf en bedrading.

Waar zit het in?

BPA zit in veel producten verwerkt. De stof zit verwerkt in alledaagse producten zoals; (voedsel)verpakkingsmateriaal, medische hulpmiddelen, bouwmaterialen (o.a. verf en coatings van leidingen), speelgoed, elektronica, cosmetica, implantaten en thermische papier waaronder pin- en kassarollen.

Hoe herken je BPA in producten?

Onderaan harde plastic producten zijn diverse symbolen weergegeven. Het is belangrijk om te letten op een driehoekig symbool waar diverse cijfers in staan. De cijfers 3 en 6 bevatten BPA. Bij het cijfer 7 is het ook belangrijk om op te letten omdat hier niet direct BPA in verwerkt zit maar wel andere diverse soorten plastic zitten. De overige cijfers zijn voorzien van veilige plastic materialen.

symbolen-bpa-vrij.png

Gezondheidsrisico

De stof BPA kan ons bereiken via de ademhaling, contact met de huid of via ons voedsel. Als thermische pin – of kassarollen langer dan 5 seconden vast gehouden worden komt BPA ons lichaam binnen via de huid. Bij een te hoge dosering vormt de stof een risico voor onder andere de vruchtbaarheid, nieren en de lever. Hierdoor kan het effect hebben op ons hormoonsysteem. Daarnaast kan BPA al bij een lage blootstelling mogelijk schadelijk effect hebben op het immuunsysteem van ongeboren en jonge kinderen. Hierdoor hebben kinderen meer kans op voedselintolerantie en zijn ze gevoeliger voor infectieziekten.

Wat gaat er veranderen?

De Europese Unie heeft besloten dat het vanaf 1 januari 2020 wettelijk verboden is om de stof Bisfenol-A in thermische kassarollen te verwerken In alle landen van de Europese Unie zal er vanaf 1 januari 2020 alleen nog maar BPA vrije kassarollen verkrijgbaar zijn.

Wat gaan wij doen?

Per 1 januari 2019 leveren wij onze thermische rollen zonder Bisfenol-A uit. Onze prioriteit ligt bij onze klanten zoals u. Office Palace neemt verantwoordelijkheid door géén prijsverhoging door te voeren en nu al te starten met het uitleveren van deze rollen. Voor ons gehele assortiment BPA – vrije pin – en kassarollen kijk op onze website.

Wist u dat

  • Thermische kassarollen zonder BPA maar liefst 10 jaar leesbaar zijn in plaats van 7 jaar bij rollen waar de stof nog in zit?
  • De A van Bisfenol A staat voor Aceton? Bisfenol A wordt namelijk bereid door de reactie van fenol en aceton.